ING is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van Commerzbank.

Het Duitse zakenblad Manager Magazin meldt op basis van ingewijden dat ING-topman Ralph Hamers zijn Duitse branchegenoot en de Duitse overheid heeft gevraagd om hiervoor onderhandelingen te kunnen starten, maar Commerzbank zou dat hebben geweigerd.

ING en Commerzbank wilden tegenover Manager Magazin niet reageren.

Medio maart werd bekend dat de twee Duitse grootbanken, Deutsche Bank en Commerzbank, in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. Deutsche Bank benadrukte dat er meerdere strategische opties te kijken en benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt.

Een mogelijke fusie van de financiële instellingen zingt al maanden rond.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) en zijn staatssecretaris Jörg Kukies zeiden al eerder dat Duitsland krachtige banken nodig heeft en dat de regering openstaat voor ‘economisch zinvolle opties’. Het is een publiek geheim dat de Duitse overheid achter de schermen aanstuurt op een fusie.

Fusiegesprekken Deutsche Bank en Commerzbank

Bij politici leeft de zorg dat Duitse banken tien jaar na de crisis nog steeds in de problemen zitten. Deutsche Bank, de grootste financiële instelling in Duitsland, schreef in 2018 voor het eerst weer groene cijfers – 341 miljoen euro winst – nadat de bank drie jaar achtereen verlies had geleden. De bank is echter nog ver verwijderd van de miljardenwinsten die het voorheen maakte.

Commerzbank schreef vorig jaar met 865 miljoen euro twee keer zoveel winst in de boeken.

Toch zagen beide banken hun beurswaarde dalen.

Kritiek op vorming Duitse superbank

Financiële experts betwijfelen of een fusie de problemen bij beide banken wegnemen. Ook vragen zij zich af of het in moeilijkheden verkerende Deutsche Bank en Commerzbank, dat middenin een reorganisatie zit, samen wel sterk genoeg zijn om meer gewicht in de schaal te leggen om internationaal een grotere rol te spelen.

Een eventuele fusie tussen de grote Duitse banken Commerzbank en Deutsche Bank is helemaal geen goed ide, volgens de Duitse econoom Isabel Schnabel, die een samengaan van de twee ten zeerste afwijst. Schnabel is één van de adviseurs van de Duitse regering.

Volgens Schnabel is Duitsland niet gebaat bij een nog grotere bank. Kostenbesparingen bij de fusiebank zullen volgens haar moeilijk te realiseren zijn. Ook twijfelt ze of een fusie zakelijk gezien zin heeft en hoe een fusie uitpakt voor de "impliciete staatsgarantie".

Een combinatie van Commerzbank en Deutsche Bank zou een moloch creëren met 1.800 miljard euro aan bezittingen. Het zou qua grootte in Europa de nummer drie worden na het Britse HSBC en het Franse BNP Paribas.

Criticasters wijzen erop dat de bank daarmee te groot zou worden om om te laten vallen. De twee Duitse banken staan er niet al te rooskleurig voor.